diumenge, 30 de desembre del 2012

Les Runes, apropament històric.

Runa Eiwhaz, associada a Yggdrasil
 l'arbre còsmic de la mitologia nórdica
Històricament  han existit tres principales periodes rúnics,   cada un d'ells amb  la seva pròpia versió d'aquest alfabet anomenat també "futhark", nom que  correspon a les inicials de les 7 primeres runes, que pertanyen, a la vegada, a la primera de les tres famílies o "aettir" de que es composa l'alfabet rúnic original.

El primer periode comprén des del segle I A.C. fins l'any 600\700. Etapa que els runòlegs anomenen ""época migratòria". Llavors el futhark es composava de 24 caràcters.

El següent periode comprén l'época que va des de l'any 700 al 1050, anomenat  "l'época vikinga". En aquest periode surgeix un nou  futhark de 16 caràcters que desbanca a l'antic de 24 caràcters.

Finalment el tercer periode correspon a la baixa edat mitja, entre 1050 i 1400, época en que resorgeix el futhark de 24 caràcters, passant a ser aquest un dels més coneguts i utilitzats d'ençà fins el moment present.

Els 24 caràcters estan dividits en tres famílies de 8 i corresponen, segons la tradició a l'aettir de Freya, Hagal i Tyr. Tres divinitats de la mitologia nórdica a la que dedicarem en un futur un ampli estudi en aquest blog.

Després de molts anys oblidades i negades, avui, a l'inici del tercer mil.leni, les Runes han esta rescatades i revaloritzades com a un important instrument de guia i orientació en el camí de donar respostes al repte de Delfos "Coneix-te a tú mateix i coneixeràs l'Univers i els déus"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada